POGOSTA VPRAŠANJA

Za vas smo pripravili nekaj najpogostejših vprašanj, s katerimi se srečujemo v naših interakcijah s kupci. Upamo, da bodo nekateri odgovori rešili vašo tehnično zagato, v kolikor pa imate za nas še kakšno dodatno vprašanje, nas kontaktirajte na telefonsko številko 01/541-50-25 ali na e-poštni naslov info@pametni-dom.si, vljudno pa ste vabljeni tudi na posvet in nakup v živo v našo maloprodajno trgovino na Hrvaški ulici 10 v ljubljanskem BTC.

 

V stanovanju nam je odpovedala slušalka za avdio domofon. Oskrbnik stavbe nam na žal ne more ponuditi nadomestne enote. Mi lahko ponudite nadomestno slušalko za avdio domofon?

V naši ponudbi najdete nadomestne slušalke za avdio domofone Urmet, ki so v večini primerov kompatibilne tudi s starejšimi domofonskimi sistemi znamke Urmet. V kolikor vaša stavba uporablja tovrstne domofone, je potrebno ugotoviti še vezavo vašega sistema. Vse, kar morate storiti, je odpreti notranjo enoto (škatlo, na katero je povezana slušalka) ter nam poslati sliko vezja. Na podlagi slike vam bomo ponudili ustrezno nadomestno slušalko.

 

V kratkem se odpravljamo na pot v ZDA, potovalna agencija pa nas je opozorila, da tam uporabljajo drugačno omrežno napetost in drugačne standarde vtikačev, kot pri nas. Ali je možno pri vas kupiti ustrezen potovalni adapter, ki bi naše naprave prilagodil na njihove standarde?

V naši trgovini imamo na voljo širok izbor potovalnih adapterjev za tujino, med njimi tudi takega, ki evropski omrežni vtikač prilagodi na ameriško vtičnico. Pri tem pa vas opozarjamo, da preprosti potovalni adapterji ne spreminjajo omrežne napetosti, zato bodite previdni pri izbiri elektronskih naprav, katere nameravate vzeti na pot. Mobilni telefoni, tablice, prenosni računalniki oz. na splošno naprave, ki imajo lasten polnilnik, v večini primerov delujejo na obeh omrežnih napetostih, kar je razvidno iz podatkov na polnilniku (Input 100-240 VAC). Več pozornosti je potrebno nameniti aparatom za osebno nego in gospodinjskim aparatom, katerih večina ni primerna za uporabo v omrežju z napetostjo 110VAC.

Bodite predvidni tudi pri nakupu tovrstnih naprav v ZDA, saj večina ne bo ustrezala našim standardom. V skrajnem primeru, bi lahko tujo napravo pri nas napajali preko pred-vklopnega transformatorja, a ta predstavlja dodaten strošek, ki pogosto preseže vrednost naprave, kupljene v tujini.

 

Doma uporabljamo brezžični internet, ki pa ne pokrije celotne površine stanovanja. Kakšno preprosto rešitev nam lahko ponudite, da se izognemo dodatnemu napeljevanju internetnih kablov?

Kot preprosto rešitev takšnim zagatam največkrat ponudimo t.i. podaljševalnik Wi-Fi signala, katerega namestimo na mesto z zadostnim Wi-Fi signalom, ta naprava pa samodejno podaljša stopnjo tega signala na večjo površino. Podaljševalniki Wi-Fi signala so preprosti za namestitev, različni modeli pa nudijo tudi dodatne funkcije (dostopna točka, Wi-Fi premostitev, …).

Ena od možnosti v naši ponudbi so tudi Power Line adapterji, ki prenašajo internetni signal po vaši elektro napeljavi.

 

V dnevni sobi imam glasbeni Hi-Fi sistem, ki proizvede izredno lep zvok, zato bi rad svoj novi LCD televizor povezal s tem sistemom. Sistem je starejše izdelave in ima le analogne vhode za zvok. Na televizorju žal ni klasičnega stereo izhoda (npr. za slušalke), ima pa na priključni plošči optični izhod za zvok. Ali mi lahko ponudite napravo, ki bi pretvorila izhodni signal na televizorju v analognega? Ali obstaja še kakšna druga možnost povezave modernega LCD televizorja z analognim Hi-Fi sistemom?

Tovrstno težavo najpogosteje rešimo s t.i. DAC pretvornikom. Gre za aktivno napravo, ki pretvori optični oz. digitalni zvočni signal v analognega. Ob napravi priporočamo še nakup optičnega kabla s standardnimi ODT priključki ter stereo kabla za povezavo analognih priključkov (RCA oz. cinch kabel). Glede na model televizorja, bo morda v meniju potrebno nastaviti tudi vir zvoka – izberete optični priključek.

Modernejši televizorji imajo mdr. vgrajen tudi Bluetooth oddajnik, ki se uporablja tudi za prenos zvoka (npr. na Bluetooth slušalke, zvočnike). V kolikor ima vaš televizor vgrajen tovrstni oddajnik, priporočamo nakup Bluetooth sprejemnika, ki se s kablom poveže na analogni vhod na Hi-Fi ojačevalniku in vzpostavi brezžično povezavo z vašim televizorjem.

 

Razmišljamo o tem, da bi v hišnih napravah, ki se napajajo baterijsko, začeli uporabljati polnilne baterije in si s tem zmanjšali stroške pogoste menjave. So polnilne baterije ustrezen nadomestek alkalnim baterijam? Ali so primerne za uporabo v vseh baterijsko napajanih aparatih?

Polnilne oz. akumulatorske baterije so primerne za uporabo v napravah, ki daljši čas obratujejo s konstantno visoko porabo energije, npr.: mini gospodinjski aparati, igrače, fotoaparati, brezžične računalniške miške in tipkovnice… Za razliko od alkalnih baterij proizvedejo malce nižjo obratovalno napetost (1,2 V namesto 1,5 V), zato niso primerne za uporabo v aparatih, ki imajo nizko lastno porabo, npr.: stenske in namizne ure, vremenske naprave, daljinski upravljalniki… Zaradi nižje napetosti polnilnih baterij, v tovrstnih napravah lahko pride do nepravilnosti v delovanju.

 

Po dveh letih smo zamenjali baterije v zunanjem senzorju brezžične vremenske postaje ampak notranja enota še vedno ne prikazuje zunanjih vremenskih podatkov. Ali je odpovedal zunanji senzor? Ali obstaja kakšen poseben postopek pri menjavi baterij v brezžični vremenski postaji?

V tem primeru priporočamo, da ob menjavi baterij v zunanji enoti zamenjate baterije tudi v notranji postaji. Velikokrat pozabimo, da se v dveh letih baterije na notranji enoti lahko precej spraznijo, s tem pa se zmanjša zmogljivost sprejemnika in skrajša domet med obema enotama. Pri brezžičnih vremenskih postajah priporočamo uporabo alkalnih baterij.

Postopek menjave baterij v vremenskih postajah je največkrat opisan v navodilih za uporabo, v veliki večini primerov pa je potrebno nove baterije najprej vstaviti v zunanji senzor in šele nato v notranjo enoto.

V najslabšem primeru je odpovedala zunanja enota. Vabljeni v našo trgovino, kjer vam bomo pomagali poiskati ustrezni nadomestni del.

 

Občasno opravljam delo na terenu z električni orodjem a nimam dostopa do omrežne napetosti. Bi lahko v takem primeru uporabil zadostno zmogljiv avtomobilski razsmernik priključen na 12V-cigaretno vtičnico v vozilu?

V vašem primeru lahko uporabite razsmernik za napajanje električnega orodja, bodite pa pozorni, da ima avtomobilska vtičnica omejeno obremenljivost – nekje med 150 W in 180 W in v večini primerov ne zadostuje za poganjanje električnih orodij. Ko v takih pogojih uporabljamo porabnike močnejše od 180 W, jer potrebno zadostno zmogljiv razsmernik z ustrezno debelimi kabli priključiti direktno na akumulatorske sponke. Za uporabo električnih orodij (in ostalih naprav z elektromotorji) priporočamo razsmernike s sinusnim frekvenčnim izhodom.

 

Doma smo se odločili, da posodobimo razsvetljavo z novimi LED sijalkami. Pri tem se je pojavil problem, ko nove LED med delovanjem sijalke utripajo, ko pa jih ugasnemo še vedno blago svetijo. Je morda kriva slaba izdelava LED sijalk? Ali obstaja kakšna rešitev za ta problem?

V tem primeru problem največkrat tiči v električni napeljavi, kjer zaradi lastnosti le te prihaja do neželenih motenj v omrežju, kar povzroči nepravilnosti v delovanju vezja vgrajenega v LED sijalko. Tovrstne težave lahko rešimo z RC členom – električno komponento, ki deluje kot dušilka motenj. RC člen vežemo vzporedno z LED sijalko (med fazo in ničelni vodnik).

 

Kupili smo radijsko vodeno uro, ki pa se ne uspe nastaviti na točen čas. Kakšno rešitev mi lahko ponudite?

Radijsko vodene ure sprejemajo podatek o točnem času večkrat dnevno, a se zaradi različnih dejavnikov nastavitev točne ure na vaši napravi lahko zamakne za nedoločen čas. Ti dejavniki vključujejo vašo geografsko lego, konstrukcijo stavbe, položaj ure v sobi, prisotnost in bližina ostalih radijskih naprav, kvaliteta baterij itd. Priporočamo, da ob zagonu vaše ure uporabite kvalitetne alkalne baterije, uro namestite na severno stran sobe ali stanovanja in jo pustite delovati vsaj 48 ur, saj je sinhronizacija z oddajnikom največkrat uspešna v nočnem času.

 

Pri vas smo kupili univerzalni napajalnik, za katerega ste nam zagotovili kompatibilnost z našo napravo. Med naborom vtičev vključenih v dobavo, smo na napajalnik namestili ustreznega, a se naprava vseeno ne zažene. Prosim, če mi lahko svetujete, zakaj je temu tako.

Univerzalne napajalnike strankam ponudimo na podlagi tehničnih lastnosti naprave, za katero se napajalnik potrebuje. Tu sta pomembna točno določena napetost in zadosten tok, ki ju naprava potrebuje za obratovanje, obe lastnosti pa sta največkrat navedeni kar na napravi sami. Bodite pozorni, da na univerzalnem napajalniku nastavite ustrezno izhodno napetost. Ob izbiri in montaži vtiča na napajalnik bodite pozorni na polariteto, ki bo ustrezala zahtevam vaše naprave.

 

Pri vas sem prejšnje leto kupil akumulatorski ročni reflektor, katerega pa v obdobju takoj po nakupu nisem redno uporabljal, vseeno pa imam v spominu, da je deloval. Pred kratkim, ko sem reflektor potreboval, se nikakor ni prižgal. Posumil sem na prazen akumulator, a mi kljub dolgotrajnem polnjenju, naprave ne uspe usposobiti. Kaj počnem narobe? 

Glede na vaš opis predvidevamo, da imate reflektor z vgrajenim svinčevim akumulatorjem. Tovrstni akumulatorji potrebujejo občasno vzdrževanje, saj se med nerabo/skladiščenjem počasi praznijo sami od sebe. Ko svinčev akumulator doseže oz. preseže spodnjo mejo polnosti, postane neuporaben in ga ni mogoče več napolniti. V takem primeru je potrebno akumulator zamenjati z novim. Hitrost samo-praznjenja je pogojena tudi z okolico v kateri je akumulator hranjen, najpogosteje pa je to med 5 in 10 % kapacitete mesečno. Podobno je tudi z ostalimi tehnologijam akumulatorjev, s tem da imajo nekatere tehnologije praviloma počasnejše praznjenje in višjo toleranco kar zadeva globoko izpraznjenost.

V prihodnje vam priporočamo redno uporabo reflektorja oz. ostalih akumulatorskih naprav. V kolikor naprav dlje časa ne boste uporabljali, je priporočljivo, da jih vsaj enkrat mesečno priključite in polnite čez noč.

^
Copyright © 2022 Trgovina CASA URMET Ljubljana, Vezave d.o.o. Vse pravice pridržane.